10 Maj

Kasza gryczana z białą fasolą i warzywami

C jak Cynk!Kasza gryczana z białą fasolą i warzywami

W dzisiejszym przepisie króluje C jak Cynk, czyli składnik którego zdrowotne właściwości zna niewielu;) Ten ważny pierwiastek jest składnikiem budulcowym i funkcjonalnym prawie 300 enzymów, przez co jest niezbędny do prawidłowego działania procesów trawienia czy rozmnażania. Ponadto cynk reguluje ciśnienie tętnicze krwi, wpływa na wydzielanie insuliny, przyspiesza gojenie ran, chroni noworodki przed niską masą urodzeniową czy zmniejszoną odpornością. Objawami jego niedoboru mogą być: wypadanie włosów, zmiany na skórze o charakterze rumieniowym, zaburzenie odczuwania smaku, utrudnione gojenie się ran czy zmniejszenie libido. Cynk występuje w wielu produktach spożywczych, a najwięcej jest go w małżach, ostrygach, wątróbce. Ja natomiast przygotowałam przepis troszkę bardziej dostosowany do naszego polskiego menu;) Znajdują się w nim i pestki dyni, i biała fasola i kasza gryczana, które również są źródłem tego pierwiastka! Smacznego :)

Składniki na 2 dwie porcje:
100 g kaszy gryczanej
100 g suchej fasoli białej
2 małe piersi z kurczaka
opakowanie mieszanki warzyw ( u mnie były to mrożone brokuły, marchew, kukurydza, groszek)
2 łyżki pestek dyni
łyżka oleju
łyżeczka tymianku
łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka pieprzu
trochę soli
woda
 
Przygotowanie:
Dzień wcześniej fasolę namaczamy w wodzie, następnego dnia gotujemy do miękkości. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy chwilę na oleju, dodajemy przyprawy i 2-3 łyżki wody. Dusimy mięso około 5 minut, następnie dodajemy warzywa. Przykrywamy i dalej dusimy aż warzywa będą ciepłe. Dodajemy fasolę, mieszamy i znowu przykrywamy aż fasola będzie gorąca. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną. Na talerzu układamy kaszę, posypujemy ją pestkami dyni, obok kładziemy fasolę z kurczakiem i warzywami.
 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ