17 Maj

Łosoś pieczony z frytkami z batatów

D jak DHA i witamina D!  Łosoś pieczony z frytkami z batatów

Długo zastanawiałam się co będzie bohaterem dzisiejszego przepisu :) W końcu uznałam, że zarówno kwas DHA jak i witamina D są bardzo ważnymi składnikami dla naszego zdrowia, a że mają wspólny mianownik postanowiłam je połączyć. Nie da się ukryć, że akurat witamina D jest bardzo wyjątkowa, gdyż tylko w jej przypadku ciężko pokryć zapotrzebowanie przez pożywienie. W największej ilości powstaje w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Następnie, przy udziale odpowiednich enzymów, jest przekształcana do swej aktywnej postaci — 1,25-dihydroksywitaminy D. Niedobór witaminy D może objawiać się krzywicą i osteomalacją, a także przyczyniać do zwiększenia ryzyka złamań kości oraz wystąpienia takich zaburzeń jak: otyłość, choroby autoimmunologiczne, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, cukrzyca typu 1 i 2 oraz niektóre nowotwory. W naszym kraju ze względu na jego położenie geograficzne, ciężko zapewnić zalecane stężenie witaminy D w surowicy krwi, istnieje więc konieczność jej suplementacji. Warto zwrócić uwagę, aby przyjmowany przez nas specyfik był lekiem, a nie suplementem diety. 

Z kolei kwas DHA jest szczególnie istotny w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Należy on do grupy kwasów wielonienasyonych z rodziny omega-3, w które bogate jest mięso ryb morskich. Spożywanie tych kwasów korzystnie wpływa na terapię nadciśnienia tętniczego, zakrzepicy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nowotworów, zaburzeń typu otępiennego. Może też zmniejszać reakcje zapalne w reumatyzmie, alergii, chorobach dermatologicznych.

Dlatego też na tapecie dziś łosoś! Jako tłusta ryba morska jest bardzo dobrym źródłem witaminy D i kwasów DHA. Do przygotowania pasty na rybę zainspirowała mnie moja mama :)

Składniki na 2 porcje:

- 400 g świeżego łososia (niewędzonego! :))
- duży batat
- ulubione warzywa np cukinia, fasolka, papryka, kukurydza
 
Pasta do posmarowania ryby:
- 4 pomidory suszone
- łyżka słonecznika
- łyżeczka oleju ( może być ten z pomidorów)
- 2 duże ząbki czosnku
- łyżka startego żółtego sera
- łyżka szczypiorku
- łyżeczka ketchupu
 
Zioła do frytek z batatów:
- 2 łyżki oleju
- po pół łyżeczki: tymianku, bazyli, rozmarynu, słodkiej papryki, pieprzu
- szczypta soli
 
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Batata obrać, pokroić w podłużne frytki. Olej i zioła wymieszać w miseczce, dodać do miski z pokrojonymi batatami, dokładnie wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Składniki do pasty wrzucić do blendera, zblendować. Łososia umyć, pokroić w dzwonka. Kawałki ryby ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pastą. Obie blaszki włożyć do piekarnika, piec około 20 minut (ryba) i 25-30 min warzywa. 

 

 

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ