24 Maj

Sałatka z buraka i jajka z olejem słonecznikowym

E jak witamina E! Sałatka z buraka i jajka z olejem słonecznikowym

W kolejnym odcinku naszego Alfabetu Dietetyka padło na witaminę E. Większości z Was prawdopodobnie kojarzy się z tym, że jest rozpuszczalna w tłuszczach i że jest przeciwutleniaczem i... zapewne tyle. Jest to oczywiście zgodne z prawdą - witamina ta wraz z witaminami A, D i K tworzy czwórkę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, co wiąże się z tym, że aby przyswajać tę witaminę z pożywieniem nie możemy zapominać ani pomijać obecności tłuszczów w diecie. Ponad to witamina E jako przeciwutleniacz chroni nasz organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników, przez co pomaga opóźnić procesy starzenia komórek oraz zapobiegać chorobom degeneracyjnym takim jak: miażdżyca, choroby nowotworowe. Hamuje także rozpad krwinek czerwonych, zapobiega stłuszczeniu wątroby, przeciwdziała bezpłodności. Niedobór tego składnika może doprowadzić do zwyrodnienia plemników u mężczyzn, obumierania płodu, poronień i zaburzeń w czasie ciąży u kobiet. Witaminę E przede wszystkim znajdziemy w olejach roślinnych (głównie słonecznikowy), w margarynach wzbogacanych, kiełkach i zarodkach pszennych. Można ją znaleźć także w słoneczniku, jajach, produktach zbożowych, pełnym mleku, przetworach mlecznych a także w zielonej pietruszce, szpinaku, kukurydzy.

Aby zapewnić sobie odpowiednią podaż witaminy E możemy na przykład skusić się na taką oto sałatkę:

Składniki na 2 porcje:

- 1 burak
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 jajka
- słonecznik do dekoracji
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pół łyżeczki pieprzu
- szczypta soli do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, zostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na talerzu. Na nim kładziemy cienkie plasterki buraka oraz ćwiartki ugotowanego jajka. Następnie przygotowujemy dressing : do kubeczka wlewamy ocet, olej, sok z pomarańczy, zioła, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy po czym polewamy porcję sałatki. Posypujemy ziarnami słonecznika.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ