28 Maj

Burgery z cukinii w pełnoziarnistej bułce

Z cyklu przepis na życzenie :) Zainspirowana przez Eryka z bloga erVegan zrobiłam na kolację takie o to burgery. Natomiast przepis na bułki pochodzi z książki Eryka "Kuchnia roślinna dla każdego". Smacznego!

BURGERY Z CUKINII:

Składniki na około 10–12 kotletów:
2 szklanki cukinii startej na grubych oczkach i odciśniętej z wody (ok. 700g cukinii)
1 czubata szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
½–¾ szklanki suchej kaszy jaglanej (u mnie akurat wystąpiła kasza bulgur)
½ szklanki pestek słonecznika
½ szklanki górskich płatków owsianych
3 ząbki czosnku
½–1 średnia cebula
1 łyżeczka mielonego kuminu
1–2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki sosu sojowego
2–3 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól, pieprz

Wykonanie:

Dwie duże cukinie zetrzyj na grubych oczkach tarki, najlepiej do dużej miski wyłożonej gazą bądź czystą ściereczką. Następnie odstaw ją na około 5 minut, aż puści soki. Kolejno odciśnij cukinię bardzo mocno i dokładnie z resztek wody i przełóż jej 2 szklanki do nowej miski. To bardzo ważny krok – czym więcej soku odciśniesz, tym lepiej!
2. Kaszę jaglaną przepłucz ciepłą wodą i ugotuj na miękko z wodą w stosunku 1:2.
3. Do miski lub naczynia blendera przełóż ciecierzycę, obrany czosnek i cebulę oraz olej, sos sojowy i przyprawy – zmiksuj na gładką pastę.
4. Do dużej miski z cukinią przełóż pastę z ciecierzycy, kaszę jaglaną i porządnie wymieszaj. W młynku zmiel pestki słonecznika oraz płatki owsiane, a następnie dodaj je do masy na burgery.
5. Całość opraw do smaku solą i pieprzem lub dodatkową porcją przypraw – nie bój się użyć ich w większej ilości, gdyż podstawowe składniki są dość neutralne w smaku. Miskę odłóż na 15 minut, aż masa zgęstnieje (płatki i słonecznik wchłoną wodę) – jeśli jednak nie uda Ci się odcisnąć porządnie cukinii i masa będzie zbyt rzadka – dodaj więcej słonecznika i płatków. Piekarnik nagrzej do 200°C.
6. Burgery formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez około 35 minut, pod koniec przekładając na drugą stronę (podważając je delikatnie łopatką). Gdy będą zarumienione i chrupiące z zewnątrz – są gotowe. 

BUŁKI:

Składniki na około 6 bułek:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 650
  • 8 suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • około 300 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • ziarna sezamu

Wykonanie:

Oba rodzaje mąki przesiej do miski i dodaj cukier, drożdże oraz sól. Kolejno wlej wodę oraz olej i dokładnie wyrób ciasto mikserem lub krótko wymieszaj i przełóż na blat obsypany mąką, na którym dokończysz wyrabianie. Ciasto będzie lekko lepkie. Przykryj je ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, na oprószonym mąką blacie uformuj z niego okrągłe bułki. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj, zostawiając znów na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz bułki przez około 20 minut. Możesz je wcześniej posmarować mlekiem sojowym (bądź zwykłym) z odrobiną oleju i posypać sezamem. Gdy bułeczki ostygną, będą gotowe do jedzenia.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ