05 Czerw

Domowa nutella

Kolejny przepis na życzenie :) Dziś przedstawiam domowy, zdrowszy odpowiednik kremu czekoladowego. Bazuje na uwielbianej przeze mnie ciecierzycy, a słodkości dodają mu jedynie daktyle. Polecam spróbować, ciężko nie zjeść na raz całego słoiczka ;) 

Składniki na mały słoiczek:

- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (czyli około pół szklanki ciecierzycy suchej)
- 2,5 łyżki masła orzechowego - warto zwrócić uwagę na skład i kupić masło, które zawiera tylko orzeszki arachidowe
- 2,5 łyżki ciemnego kakao w proszku
- pół szklanki suszonych daktyli
- kilka łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na około 10 minut. Ciecierzycę umieścić w naczyniu blendera, dodać kakao, masło orzechowe oraz namoczone i odsączone daktyle (nie wylewajcie wody z daktyli - może się przydać później w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu). Wszystko zmiksować dokładnie na gładki krem. Aby uzyskać odpowiednią "kanapkową" konsystencję kremu można dodać wodę z daktyli lub mleko. 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ