13 Wrze

Jajeczne kotlety z ziemniakami z sosem kurkowym i jarmużowo-szpinakową sałatką

F jak Foliany!Back in town :D Wracam z cyklem "Alfabet Dietetyka". W dzisiejszym odcinku przybliżę Wam prozdrowotne właściwości folianów i przekonam, że są niezbędne w codziennej diecie!

Do grupy folianów należą między innymi folacyna i kwas foliowy i to ten ostatni jest najbardziej znany zwłaszcza wszystkim kobietom w ciąży. Ze względu na częste niedobory zaleca się suplementację kwasem foliowym w dawce dziennej 400 µg wszystkim kobietom w wieku rozrodczym, która ma zapobiec powstawaniu wad wrodzonych u noworodków takich jak rozszczep kręgosłupa czy bezmózgowie. W naszym organizmie kwas foliowy odpowiada głównie za prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego, nerwowego, sercowo-naczyniowego, procesy rozwoju, wzrostu i rozmnażanie komórek ustroju. Ponadto wskazuje się na związek niedoboru kwasu foliowego z rozwojem choroby Alzheimera, miażdżycy, anemią. Dobrym źródłem folianów są warzywa i owoce, np.: jarmuż, szpinak, brokuły, kapusta włoska, nasiona roślin strączkowych, awokado, kiwi, mango, pomarańcze, jak również jaja, wątroba i drożdże. Do głównych grup produktów dostarczających foliany w codziennej diecie należą: warzywa i produkty zbożowe.

I czas na przepis. Przygotowałam kotlety z jaja i dyni, do tego ziemniaki z sosem kurkowym i sałatka z jarmużem i szpinakiem. Przepis na kotelciki i sos pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

Kotlety:

Składniki na około 4 sztuki (u mnie z tego przepisu wyszło 7 mniejszych kotletów)

  • 300 g upieczonej dyni
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

Ok 500 g dyni obrać, usunąć pestki, pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 40 minut w 200 stopniach C do miękkości. Odmierzyć ok. 300 g upieczonej dyni i ostudzić ją. 4 jajka ugotować na twardo, włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem i dokładnie rozgnieść widelcem, następnie dodać dynię, curry w proszku, kurkumę, natkę i wszystko znów rozgnieść widelcem. Dodać 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko i dokładnie wyrobić masę. Uformować 4 kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut aż kotlety się zarumienią. 

Sos kurkowy:

  • 500 g kurek 
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz do smaku.  

Kurki włożyć do miski z chłodną wodą i dokładnie wypłukać, w razie potrzeby doczyścić szczoteczką, wyłowić i ułożyć na ściereczce, sprawdzić czy są czyste i osuszyć. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Na dużej patelni roztopić masło i zeszklić cebulę (może się lekko zrumienić), dodać czosnek. Wymieszać i gotować przez około 1 - 2 minuty. Włożyć grzyby i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlać jogurt i wsypać natkę lub koperek, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem.

Sałatka (1 porcja):

  • garść szpinaku
  • garść jarmużu
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżeczka oliwy

Szpinak i jarmuż przepłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wrzucić do miski. Pomidorki przekroić na pół i dodać do miski. Musztardę i oliwę połączyć w małej miseczce i wymieszać z sałatką.

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ