03 Wrze

Bliny gryczane z łososiem

Kolejny przepis na życzenie :) Pomysł na dodatki został przeze mnie zaczęrpnięty z wizyty w jednej z warszawskich rosyjskich restauracji. Z pewnością każdy z Was może dodać swoje ulubione składniki, bo bliny pasują do wszystkiego! Smacznego!

Składniki na około 20 małych placków: 
- 200 g mąki gryczanej (można też zmielić kaszę gryczaną)
- 100 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 350 ml ciepłego mleka
- 2 jaja
- 50 g roztopionego masła
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
- wędzony łosoś
- jogurt naturalny
- koperek
 
Sposób przygotowania:

 Mąkę gryczaną i pszenną przesiewamy, następnie dodajaemy cukier, drożdże i wlewamy ciepłe mleko. Składniki dokładnie łączymy. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z masłem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do wyrośniętej masy gryczanej dodajemy żółtka i białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Znów przykrywamy i ostawiamy na 20 minut. Olej mocno rozgrzewamy na patelni. Nakładamy łyżką małe porcje ciasta i smażymy na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć placuszki z nadmiaru tłuszczu. Dekorujemy ulubionymi dodatkami! 

 
 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ